Adresa utilizatorului in formulare

Fie că este trebuie pentru livrare, facturare sau pentru a afișa conținut personalizat, la un moment dat poate fi nevoie de adresa utilizatorului.

Asta înseamnă că trebuie să i-o cerem, printr-un (exact) formular. Știm prea bine ca utilizatorului nu-i place să completeze formulare (poate și de lene dar oamenii se grăbesc rău în ziua de azi). În cazul adresei de domiciliu utilizatorul poate fi și mai reticent să o ofere așa că asigură-te că îi explici clar pentru ce este nevoie.

Din nou principiul mai puțin = mai mult așa că dacă îți ajung județul și localitatea, nu-l omorî cu scara bloc apartament, etc decât dacă nu e neapărată nevoie.

Încă ceva, dacă serviciul este oferit doar în România, scoate câmpul țară. Știu că pare l.m.c. (la mintea cocoșului) dar am întâlnit de prea multe ori un select cu o singură țară în formulare.

Ce tip de controale să folosim?

Formularele web sunt formate în general din:

  • Input-uri în care utilizatorul poate să scrie la liber ce vrea
  • Select-uri în care utilizatorul selectează o opțiune dintr-o listă
  • Radio și check-box-uri în care utilizatorul bifează o opțiune sau mai multe (la checkbox-uri).

În cazul adresei radio și checkbox-urile nu prea își au rostul, fiind folosite când sunt puține opțiuni iar județe și localități sunt multe.

Așa că se folosesc în general select-uri înlănțuite (chained select) adică în momentul când se selectează un județ se va popula celălalt select-ul cu localitățile din județul respectiv.

Dar dacă utilzatorii tăi sunt din Argeș/Albești vor fi fericiți dacă sunt din Voineasa județul Vlacea au ceva de căutat.

Pentru un maxim de impact ar fi de preferat să se folosească input-uri cu autocomplete. În momentul în care utilizatorul începe să tasteze deja îi vor fi afișate sugestii cu localitățile ce încep cu literele respective.

Și mai frumos ar fi să se păstreze opțiunea de selectare (unii oameni prefera să selecteze alții să scrie). Un exemplu ar fi jQuery Autocomplete care oferă opțiunea combobox o combinație plăcută între un autocomplete și un select.

Dar să zicem că e prea complicat și că oricum utilizatorii sunt de la oraș majoritatea. Afișam doar orașele și am scăpat de problemă. SĂ nu faci asta vreodată! Nu-ți limita baza de utilizatori doar pentru că ți-e lene să lucrezi. Mai bine lași select județul și input la liber pentru localitate (pot aparea erori dar daca exista o persoana se la corecteze e ok). Sau mai bine pune orașele primele în listă (dacă știi sigur că majoritatea utilizatorilor sunt de la oraș). Eventual le poți grupa folosind optgroup în orașe și localități (evită cuvântul sat).

Pe viitor aceasta modalitate de a cere adresa va fi doar de back-up. Browserele moderne pot comunica localizarea utilizatorului (dacă aceste dorește) și doar prin ceva magie de programare ai adresa lui fără ca el să se ostenească să tasteze. Ce mai, e de vis!

Dar despre asta voi povesti într-un alt articol.

Lasă un răspuns