Ce înseamnă UX?

UX vine din expresia în engleză „User eXperience” (eXperiența Utilizatorului) o experiență care (dacă e necesar sa mai spun și eu) trebuie să fie cât mai plăcută.

Dar de cele mai multe ori se vorbește despre UX design cu alte cuvinte design-ul experienței utilizatorului. Se poate face asta? Cum?

Da, se poate, dar înainte de a vedea cum se face să răspundem la întrebarea de ce?

De ce să ne batem capul cu experiența utilizatorului? (să mai fie și plăcută)

Un utilizator mulțumit este un utilizator care se va întoarce. Un utilizator mulțumit este unul care aduce alt utilizator. Înlocuiește utilizator cu „client” și sper că ai înțeles mesajul. Chiar transformarea în client poate veni tot în urma experienței (plăcute) avute. Mai are sens să spun ce se întâmplă în urma experienței neplăcute?

În al doilea rând de ce ai vrea să îți enervezi utilizatorii, îți place să fii enervat când cumperi sau folosești ceva? Ce ție nu-ți place altuia nu-i face spune o vorbă din bătrâni. Este lucrul corect de făcut, cred eu.

Cum se proiectează experiența utilizatorului?

Modalitățile sunt multiple și complicate și depind de produsul/serviciul avut, de context și chiar de utilizatorii implicați ca să nu mai spun de mijloacele tehnice disponibile.

În principal trebuie răspuns la întrebarea „de ce?” cum am făcut eu mai sus:).

De ce pe stânga și nu pe dreapta (meniul). De ce scris de 16 și nu de 14.

Un designer UX bun nu o să știe răspunsul dar o să-l afle. Poate ști cel mult când se folosește un meniu pe dreapta când unul pe stânga și va afla în ce caz te afli tu.

Reguli generale pentru o experiență pozitivă.

  1. Îndepărtează barierele între utilizator și produs. Mai ales când utilizatorul completează formulare (sign-un sau check-out forms). Acestea trebuie să fie bine gândite și scurte (nimănui nu-i place să completeze kilometri de formulare). Pe web formularele pot fi inteligente (pot ghici adresa folosind geolocalizarea sau introducând codul poștal).
  2. Viteza e importantă. Site-ul/aplicația trebuie să se miște bine cât și lucrurile din spate (preluarea comenzii, livrarea, etc). N-am auzit pe nimeni plângându-se că i-a venit un colet prea repede.
  3. Comunică corect cu utilizatorul nu-l lăsa în ceață. Dă-i feedback cu ce se întâmplă „în spate”. Email-uri de confirmare, mesaj de mulțumire poate nu par importante dar sunt.
  4. Nu enerva utilizatorul, dacă nu poți face ceva bine, măcar nu-l face prost. Chiar nu are sens sa promiți ceva și sa nu te poți tine de cuvânt. Din contra.
  5. Depășește așteptările (poate cel mai greu). Dacă timpul de răspuns e 24 de ore, răspunde-i în câteva ore.
  6. Imaginează-ți produsul perfect (eventual fă-i o schiță), stabilește ce este important și pornește de aici în jos în funcție de posibilități.

UX Design înseamnă a face lucrurile bine, fără tertipuri, fără tehnici oculte. Această direcție vine din mediul online, de pe web, unde concurenta este acerbă iar dacă faci ceva greșit nu prea ai unde să te ascunzi.

Sigur în câțiva ani UX Design va pătrunde mai mult și în lumea materială din probabil din același motive ca mai sus. Dar m-as bucura sa fie datorită oamenilor de calitate care vor să facă lucruri de calitate și durabile.

Lasă un răspuns