Culorile sunt poate cea mai importanta unealta in design-ul vizual.
Cu toate acestea este de preferat ca alegerea culorilor sa vina mai spre finalul procesului de design. Chiar si in faza de dezvoltare daca se trece peste faza de high fidelity mock-up.
La fel cum atunci cand construiesti o casa mai intai faci fundatia, o ridici la rosu, ii pui acoperisul si doar la final alegi vopseaua, gresia si faianta.
Alegerea culorilor dureaza si e un proces minutios. Alegerea lor la inceput iti rapeste din timpul pretios care ar trebui folosit pentru alegrea layout-ului sau a optiunilor din meniu, de exemplu.
Cu toata teoria culorilor alegerea lor nu este chiar asa simpla, de multe ori este o chestie de gusturi. Nu are sens sa pierzi din timp pretios doar ca sa fie respinsa la analiza.
La orice review de design culorile sunt primele care sar in evidenta, dar la inceput nu vrem asta. Sunt lucruri mai importante de stabilit: cate etaje, cate camere, cate bai, are sau nu garaj (ca sa pastram comparatia cu casa).
Exista pericolul ca un designer sa scoata un design static frumos si placut sa fie aprobat si cand vine vorba de implementarea propriu-zisa incep sa se vada ca anumite elemente lipsesc, sau sunt prost implementate pentru ca nu au fost discutate indeajuns.
Atunci pica pe developer sa repare (cum s-o pricepe, daca se pricepe) iar rezultatul final este, cum sa zic, sub-optim. S-a cam dus naibii design-ul ala wow de toata lumea era incantata. Vrem sa evitam cu orice pret asta precum si retrimiterea la designer pentru refacere.
Asadar culorile se aleg la final, cel mai bine este sa existe mai multe propuneri care sa fie analizate una langa alta si sa se alega cea mai buna.
Un alt motiv pentru care culorile se aleg la final este ca se pot modifica foarte usor. Daca este vorba de un website se modifica doar cateva linii de CSS. Iar cu prepocesatoarele de CSS precum Sass sau Less modificarea poate insemna doar modificare unei variabile.