Fara parola de introdus de 2 ori

De ce nu (mai) e bine sa ceri parola de 2 ori

Tiparul de a cere parola de două ori în formularul de înregistrare (parola și confirmarea) a apărut din cauză că utilizatorii o introduceau greșit iar la autentificare se trezeau că nu e bună.

Practic tastau ceva diferit față de ce aveau în gând (un caracter greșit, o literă „mâncată”, etc.).

Asta n-ar fi fost o problema dar după tot „chinul” înregistrării apar nervii și înjurăturile la autentificare cum că nu e bună parola și implicit site-ul e nașpa. (utilizatorul va spune tot timpul ca e o problemă nu că e el găgăuță). Apoi cere resetarea parolei, așteaptă email-ul, alege altă parolă, scrie-o de 2 ori, etc. Nervi tocați și timp pierdut aiurea.

Exemplu parola ceruta de 2 ori
Exemplu parola ceruta de 2 ori.

 

Dar cum se întâmplă de multe ori repari undeva și strici altundeva. Poate scade rata parolei introduse greșit, dar scade și calitatea utilizării, iar în funcție de formular poate scădea chiar numărul utilizatorilor.

Păi ce dacă o scrii de două ori nu poți greși de două ori? Plus întrebarea userului oarecum logică: ”de ce mă pui să scriu de 2 ori să pierd timpul degeaba?”. Dacă frustrezi utilizatorul nu faci decât să crești șansele să-l pierzi.

Ah mobilele

Problema a reapărut în atenție deoarece pe dispozitivele mobile introducerea datelor de la tastatură este (încă) un chin. Să-l mai pui să scrie încă o dată același lucru, nu faci decât să enervezi, mai ales că nu vede ce scrie.

De fapt asta este cauza din care cei mai mulți utilizatori scriu parola greșit. Nu văd ce tastează în câmpul parola și nu au un feedback direct și imediat.

Din dorința de a ”securiza” cumva parolele, părinții web-ului s-au gândit să să le înlocuiască cu ***** (steluțe) în ideea în care cineva care este în spate poate vedea ce scrie pe monitor.

Dar dacă cineva este în spatele tău când tastezi se poate uita fără probleme la tastatură nu neapărat pe ecran. Recunosc am aflat de multe parole așa :D.

Ce este de făcut?

Ca întotdeauna soluția trebuie să rezolve cauza (faptul că nu vezi ce scrii) nu efectul (că apar erori).

A apărut în ultimul timp mai ales pe mobile, opțiunea de a arăta parola bifând un checkbox cu opțiunea „Arata parola”. Sau cum e pe Windows 8 apeși pe „ochiul magic” și poți vedea parola ca să te asiguri că ai scris-o bine.

Vezi parola gen Windows 8
Vezi parola gen Windows 8

 

 

 

Poți merge mai departe și să afișezi implicit parola având opțiunea de o ascunde.

Exemplu afisare parola cu checkbox
Exemplu afisare parola cu checkbox

 

 

Poți merge încă și mai departe – cât timp se tastează parola o vei afișa și când s-a mutat la alt câmp se ascunde eventual după un timp de inactivitate să se ascundă automat (deja e nivelul super-sayan:).

De reținut că unii utilizatori vechi în ale internetului, mai paranoici de fel se pot speria un pic când vor vedea parola în text clar. Cred că pentru ei a mai rămas opțiunea ascunde parola:). Fă o analiză a tipologiei utilizatorilor și a mediului în care folosesc serviciul. Inr-un internent cafe (mai există așa ceva) sau într-un birou aglomerat, sunt mari șanse să fie cineva în spate.

Pe mobil nu e așa mare problemă, de abia vede utilizatorul ce scrie, ca să vadă și cineva din spate chiar trebuie să stea pe umărul lui. Ar putea să se ferească, asta dacă nu e în RATB sau dimineață în metrou:) (în aceste cazuri mai bine ascultă muzica).

Dacă scapi de câmpul confrmare împuști 3 iepuri cu un foc:

  1. Ai un formular mai scurt și asta nu poate fi decât un lucru bun.
  2. Îmbunătățești experiența utilizării mai ales pe mobile (cine știe cum e să tastezi cu degetul pe ecran înțelege).
  3. Scapi utilizatorul de un click în majoritatea cazurilor dacă alegi să afișezi parola direct, cu opțiune de ascundere.

Implementarea practică nu e chiar așa ușoară (nu merge să schimbi din Javascript tip câmpului din password în text) dar merită efortul pentru îmbunătățirea experienței utilizării și implicit pierderea de mai puțini utilizatori la înregistrare.

Orice soluție ai alege nu mai cere parola de 2 ori este inutil, enervant și învechit.

Lasă un răspuns