Despre formularele web

Formularele sunt unele din cele mai importante componente ale unui site în general, de multe ori lăsate în mod eronat pe locul doi. Sunt lăsate așa mai la urmă pentru că din toți utilizatorii doar 5% (în cazuri fericite) vor interacționa cu ele. Dar aici principiul 80/20 nu funcționează.

Tocmai acești utilizatorii sunt cei care pot deveni clienți sau utilizatori activi dacă este vorba de o aplicație comunitate.

Dacă în restul timpului utilizatorul vizualizează conținut (utilizare pasivă), aici introduce conținut, utilizează activ cu site-ul/aplicația.

Ca regulă generală nimănui nu-i place să completeze formulare. Ai fost în ultimul timp la Poștă să completezi un mandat? Sau poate la ANAF să completezi declarația nu-stiu-ce-numar? Exact. Iar dacă formularele mai sunt și lungi iar cerințele nu sunt clare, ai în fata rețeta dezastrului.

Formularele sunt importante, ce e de făcut?

După cum am zis formulare cât mai scurte, scoate tot ce nu este neapărat necesar sau irelevant în formularul respectiv la acel moment dat. Nu te baza pe chestii de genul poate trebuie cândva sau așa face toată lumea.

Reguli generale pentru formulare

Header (titlul formularului) cât mai descriptiv și uman cu putință uneori poate avea și subtitlu. Trebuie să explice ce face formularul respectiv sau ce se va întâmpla după completarea lui.

Label-urile deasupra input-ului sunt cel mai ușor de citit. Cam asta este consensul general, ramai la el. Poate face formularul lung (vizual) dar tine minte ca vrem formular scurt.

Dacă se vor în stânga input-ului, label-urile să fie aliniate în dreapta (lângă input). Sunt mai ușor de citit decât aliniate spre stânga pentru că nu rămân spații diferite între input-uri și label-uri.

Mesajele de eroare de afișat în dreptul field-ului (nu într-o listă sus) ca să știe din prima utilizatorul unde e greșeală. Despre mesajele de eroare se pot scrie/s-au scris cărți întregi dar erorile generate de formular trebuie să fie cât mai puține.

Sunt acceptate mesaje de clarificare în cazul în care nu label-ul nu este suficient de descriptiv (un label are intre de obicei 1-3 cuvinte). Textul trebuie sa fie mai mic (doar e secundar) și nu trebuie să adauge greutate paginii.

Label-urile în input (placeholders) sunt de evitat. Deși vizual pare o idee bună, în termeni de utilizare sunt o idee proastă:

1 placeholderele dispar când utilizatorul începe să scrie și dacă este întrerupt 2 secunde, deja a uitat ce trebuia să completeze.

2 când văd ceva completat deja sunt mai șanse să îl lasă așa crezând că asta e valoarea implicită și nu se va obosi să modifice. Asta nu face decât să genereze erori și frustrări.

Buton de submit descriptiv nu doar, Trimite, Sign-up, Salvează ci Trimite mesaj, Creează cont nou, Salvează document. Mesajul trebuie să îndemne la acțiune (call to action).

Trebuie să existe un buton anulare/închide. Dacă formularul este într-un pop-up, popover, etc (în fine peste conținutul principal). Se poate și clasicul x în dreapta sus dar pe mobile e cam greu de nimerit.

Ar fi mult de scris despre formulare dar cam acestea sunt regulile de bază și cele mai întâlnite greșeli din păcate. Dacă am uitat ceva sau nu am fost suficient de clar, aștept un mesaj.

Un gând despre “Despre formularele web”

Lasă un răspuns