Pledoarie pentru user centred development

Afacerile din domeniul IT si internet sunt proiectate si incepute in principal de oameni tehnici, ingineri, programatori,etc. Rar am vazut ceva de succes realizat de absolvent de ASE (sorry guys),  sunt si exceptii nu sariti.

Dar fara ca aiba legatura ce facultatea terminata (nici macar daca a fost inceputa), de cele mai multe ori un minitehnicus cu ceva pasiune si mult timp liber, reuseste cumva sa faca ceva util pentru altii. Daca momentul este propice si exista cerere se poate naste o afacere mai mica sau mai mare.

Oamenii tehnici in principal programatorii se pricep de minune sa faca ceva bun si eficient. Se gandesc la toate posibilitatile reale sau fictive si se chinuie sa scoata tot ce e mai bun, perfect daca se poate. Asta nu poate fi decat un lucru bun si este reteta succesului de cele mai multe ori.

Dar cu toate astea sunt multe cazuri in care chiar daca totul este perfect, afacerea esueaza.

Problema e ca programatorii se pricep sa faca totul perfect, optim, dupa cum am spus, dar pentru calculatoare nu pentru utilizatori. De multe ori toate resursele se duc pe a face ceva sa functioneze (perfect) si se pierde din vedere chiar utilizatorul care va folosi acel produs.

Ce e considerat super de dezvoltatori nu este considerat super de utilizatori si de aici incepe drama.

Oare cate feature-uri la care s-a lucrat saptamani zac nefolosite? Peste cate script-uri superbe si alogoritmi complecsi se depune praful pentru ca s-a aruncat in graba o interfata ce sperie pe oricine ar vrea sa le foloseasca?

Asadar incepeti mereu cu utilizatorul, ce are nevoie, ce-i trebuie, daca-i trebuie.

Mai tarziu, folosindu-va de aptitudini si cunostinte veti gasi solutii dar nu puneti carul in fata boilor (solutia inaintea problemei), poate merge dar nu e optim. :)

Lasă un răspuns